Les veus del Pamano

Les veus del Pamano                                                                                  Jaume Cabré

Escric aquest comentari un cop passades tres setmanes de la lectura. Primer de tot per poder pair el llenguatge, que com un remolí, entrà al meu cap i el traspassà . Segon per sedimentar la història que, tal com m’agrada a mi, té arrels a les nostres terres, i els seus personatges són de carn i d’ossos, amb les seves contradiccions els uns, i d’altres amb les seves fortaleses.

La narració parteix d’una tercera persona que d’una manera molt directa enllaça amb el discurs de cada un dels personatges , per mi com un avió de combat puja i de cop cau en picat sobre el seu objectiu, foradant-me el sentit amb les paraules i trasbalsant el meu estat d’ànim. Però mentre més llegia, més ganes de continuar llegint tenia.

Haig de dir que vaig començar el llibre uns tres cops, no per falta d’interès, sinó per que demana concentració per comprendre els fets que s’hi narren, així com la teranyina de relacions interpersonals. En canvi, una vegada que ets dins, la lectura esdevé galopant.

Els fets històrics que envolten el relat , no per coneguts, deixen de ser interessants, a més de didàctics, encara que no crec que això fos l’interès principal en ésser escrits. Pot ser que alimentar la memòria col·lectiva d’un poble sí que ho sigui com a finalitat secundària, però prou important.

En fi, un llibre per llegir, que et fa pensar en les idees i els sentiments, amb una trama, gairebé de novel·la negra , que fins al final no queda al descobert. Recomanable per a qui li agradi la nostra història i pugui concentrar-se prou bé. Jo el donaria un 9.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s